Nederland, 1869. In haar villa op de Lange Voorhout in Den Haag opent Alexandrine Pieternella Françoise Tinne een expositie over haar reizen. Ze is een excentrieke, schatrijke freule, die half Afrika heeft doorkruist met haar moeder, tante en metalen hemelbed. Er wordt gefluisterd dat Alexandrine een speciale opdracht heeft, voor een select aantal genodigden. Maar wat die opdracht is, zal nooit duidelijk worden. Diezelfde avond komt freule Tinne door een moordaanslag om het leven.

Beschuldigingen vliegen over en weer. Naar Adolf Frans Josef graaf von Königsmark, de afgewezen verloofde van Alexandrine. Naar het Afrikaanse huispersoneel dat – voor de standaarden van die tijd – ongewoon veel vrijheid en zeggenschap heeft. En tenslotte naar Orenda Industries Limited, een brandstofmaatschappij die is overgewaaid uit Canada en Engeland. Orenda is de brandstof van de toekomst en belooft vooruitgang waar voorheen alleen maar van gedroomd kon worden. Had Orenda een belang bij de dood van Alexandrine? Of is het juist Orenda dat bedreigd wordt? Met meer vragen dan antwoorden begint een groepje reizigers aan een lange expeditie.

Welkom bij Orenda, een avonturen-, mysterie- en intrigelarp die speelt in het alternatieve Nederland van 1869. Een land van expedities en koloniale oorlogen. Van industrialisering, armoede en kinderarbeid. Van grote sociale verschillen, van grote ontdekkingen en overwinningen. En van orenda, een nieuwe brandstof, die vooruitgang belooft die iedere fantasie te boven gaat.

Het is 1869. Ferdinand Domela Nieuwenhuis, ex-predikant uit Harlingen, trekt door het land om tegen de vijf K’s van zijn tijd te prediken.

Tegen het Kapitaal, dat zorgt voor een leegloop van het platteland naar de stad en daar arbeiders uitbuit. Tegen de Kerk, die het volk opzettelijk dom houdt en haar taken verzaakt. Tegen de Kroeg, waar mensen zichzelf nog dommer maken. Tegen de Krijgsmacht, die in eigen land de arbeidersopstanden hardhandig neerslaat en daarbuiten de ene zinloze oorlog na de andere uitvecht.

En tenslotte, tegen Koning Willem III, die helemaal niets uitvoert. “Koning Gorilla” noemt Domela Nieuwenhuis hem. Ferdinand wordt een volksheld. En vervolgens opgesloten wegens majesteitsschennis.

In dit Nederland speelt Orenda. Een Nederland van koloniale oorlogen en expedities. Van industrialisering, armoede en kinderarbeid. Van grote sociale verschillen, maar ook van grote ontdekkingen en overwinningen. Van Aletta Jacobs, die strijdt voor vrouwenstemrecht en als eerste vrouw op de universiteit wordt toegelaten. Van Eduard Douwes Dekker, die na jaren tegenwerking eindelijk zijn Max Havelaar kan publiceren.

En ondertussen lonkt de buitenwereld. De goudkoorts in Amerika, waar de burgeroorlog diepe groeven in het land getrokken heeft. De ontdekking van Troje door Schliemann en het begin van de moderne archeologie. De fascinatie voor Japanse kunst en oosterse wijsheden. Door de ontwikkeling van de zeppelin en de ontdekking van Orenda zijn de wereldwonderen plots een stuk dichterbij.

De industriële revolutie begint met de stoommachine en een tijd lang stuwt steenkool de technologie vooruit. Sinds 1861 is daar echter verandering in gekomen. Het nieuwe toverwoord is Orenda. De ultieme brandstof.

Het goedje, op de markt gebracht door Orenda Industries Limited, zorgt bij verbranding voor meer energie dan kolen, aardolie of elektriciteit. Stoom weet de weg naar de toekomst, maar Orenda brengt je er sneller. Geen wonder dat de fabrikant de samenstelling ervan angstvallig geheim houdt.

De regels van het spel

Bij Orenda staat het verhaal voorop. We werken met een summier regelsysteem. Emotionele veiligheid, persoonlijke grenzen en verantwoordelijkheid staan centraal.Lees meer over onze regels.

Personages

Lees hier alles over het ontwerpen van een personage en ontmoet de andere bewoners van het Orenda-universum

Eens en/of meermaals gestelde vragen

In hoeverre is Orenda historisch correct? Hoe zit het met vrouwenrechten? Mag ik mijn nerfguns meenemen?Bekijk onze veelgestelde vragen.

Inschrijven voor Orenda

Inschrijven voor een evenement van Orenda kan via de Zoek de Blauwe Steen website.

Verhaal & setting

Arnout Brokking, Olga Ponjee, Camilla Maltas

Catering

Jolanda de Waal, Martine Olthof

Techniek

Ork de Rooij

Aanvullende props

Brenda Hellenthal, Matthijs Kooijman, Mieky Hovenier, Marie Olaerts, Jeroen van Berkel, Bertine Klapwijk, en anderen

Fotografie

Ork de Rooij, Nieske Lindelauf

Met dank aan

Stoomgemaal Cruquius, Stad Amersfoort, Stad Antwerpen, Chateau de Dalhem, Museumpark Orientalis, Fort de Lantin